Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

IZDELKI IZ PLEMENITIH KOVIN

Nadzor na področju prometa izdelkov iz plemenitih kovin lahko opravljajo inšpektorji Urada v skladu z Zakonom o izdelkih iz plemenitih kovin.

 

Pri nadzoru nad plemenitimi kovinami v prometu se preverja, ali so izdelki preskušeni glede čistine in s tem tudi označeni z oznakami skladnosti izdelka s predpisi, preverja druge zahteve v skladu z zahtevami zakona, lahko pa se odredi tudi kontrolni preskus izdelkov, s katerim se preveri ustreznost čistine izdelka v laboratoriju Urada. Nadzorni pregledi se izvajajo pri dobaviteljih izdelkov iz plemenitih kovin (nakit, naložbene ploščice, kovanci, medalje ipd.) na mestih, kjer se izvaja promet s plemenitimi kovinami, ki so lahko zlatarne, prodajalne nakita in naložbenih plemenitih kovin, internet ipd..

 

Največ kršitev, ki se jih pri nadzoru ugotovi, se nanaša na prodajo izdelkov za katere predhodno ni bila ugotovljena skladnost izdelka s predpisi (brez znaka skladnosti) in prodaja izdelkov - predvsem naložbenih plemenitih kovin s strani dobaviteljev, ki niso registrirani.

 

Kontaktna oseba:

Dušanka Škrbič

telefon: 01 244 27 27

e-naslov: dusanka.skrbic(at)gov.si