Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

MERSKE ENOTE

 

V Republiki Sloveniji se smejo za izražanje merilnih rezultatov oziroma vrednosti fizikalnih veličin v javni rabi uporabljati le enote mednarodnega sistema merskih enot SI (Systeme international d'unites) s pripadajočimi množilnimi in delilnimi predponami kot jih določa Odredba o merskih enotah. Nedovoljene enote (npr. »konjska moč«, "kalorija«, »palec«, »inch«, »cola«, »milja«, »čevelj«, »sod«, »unča«) se lahko uporabljajo (pišejo, navajajo) le kot dopolnilne enote ob dovoljenih merskih enotah; v zapisih morajo biti napisane v oklepaju za dovoljeno enoto.

 

Inšpektorji Urada izvajajo nadzor nad pravilno uporabo merskih enot v  javnih medijih kot so RTV, časopisi, revije, spletne strani, prodajni katalogi ipd., in v trgovinah. Aktivnosti inšpektorjev so prvenstveno usmerjene v preventivno delovanje oziroma osveščanje o pravilni uporabi merskih enot, zoper zavezance, ki opozoril ne upoštevajo, pa izrekajo strožje ukrepe.

 

Zloženka merske enote

 

Kontaktna oseba:
Dušanka Škrbič
telefon: 01 244 27 27
e-naslov: dusanka.skrbic(at)gov.si