Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SPLOŠNO

Kaj so plemenite kovine

Čiste plemenite kovine, kot so platina, zlato, paladij, srebro, so same po sebi premehke za izdelavo nakita ali drugih uporabnih predmetov. Taki predmeti bi se prehitro izrabili ali zvili in tako postali neuporabni. Zato te plemenite kovine mešamo z drugimi kovinami (npr. platino z bakrom, rumeno zlato z bakrom in srebrom, belo zlato z bakrom, paladijem ali nikljem, srebro z bakrom) v zlitine. Zlitina iz plemenite kovine je trdna homogena zmes vsaj ene plemenite kovine z eno ali več drugimi kovinami. Delež plemenite kovine v zlitini imenujemo čistina zlitine in pomeni masni delež določene plemenite kovine v skupni masi zlitine, izražen v tisočinah. Za zlat izdelek z oznako čistine 585 torej pomeni, da je v 1000 g zlitine 585 g čistega zlata.

V skladu z Zakonom o izdelkih iz plemenitih kovin (Uradni list RS, št. 04/06 - uradno prečiščeno besedilo in 7/18) so plemenite kovine platina, zlato, paladij in srebro. Dejansko je plemenitih kovin več, vendar pa te zaradi svojih metalurških lastnosti in tudi redkosti, z izjemo paladija, za izdelavo različnih izdelkov niso toliko zanimive.