Skoči na vsebino

PREDSTAVITEV MODELA ODLIČNOSTI EFQM IN KAZALNIKA EFQM GLOBALNI INDEKS ODLIČNOSTI

Model odličnosti EFQM je splošen in neobvezujoč okvir, ki temelji na devetih vsebinskih področjih oziroma rezultatih, ki jih je potrebno obravnavati pri analizi vsake organizacije. Organizacija, ki želi biti uspešna, ne glede na sektor, velikost, strukturo ali zrelost mora vzpostaviti ustrezen sistem upravljanja oziroma celosten model poslovanja. Model odličnosti EFQM je tako ena izmed možnosti in predstavlja praktično orodje, ki organizacijam omogoča oceniti, kje na poti odličnosti so, kje imajo še priložnosti, jih usmerja k ciljnemu razmišljanju in povezovanju ter daje osnovno strukturo sistema managementa organizacije.

Model odličnosti EFQM (op. s klikom na sliko jo povečate):

 

Danes mora organizacija, bolj kot kdajkoli prej, razumeti uravnoteženost in uspešnost obvladovanja potreb ter pričakovanja deležnikov, kakor tudi obvladovati in posodabljati svoje notranje procese in krepiti sodelovanje znotraj organizacije.

 

Tukaj vam je dostopen krajši pregled Modela odličnosti EFQM, katerega fizični izvod lahko tudi naročite preko prspo.mirs(at)gov.si.

 

 

EFQM se je odločil, da v luči pomembnosti spodbujati in spremljati odličnost vidi potrebo po razvoju indeksa – EFQM Globalni indeks odličnosti(ang. EFQM Global Excellence Index), preko katerega bodo lahko spremljali odlične organizacije. Indeks razlikuje med organizacijami po sektorjih, ter jim s tem omogoči globalno primerljivost in prepoznavnost. EFQM je naslovil preko 1000 organizacij, ki so v preteklosti že prejele priznanje EFQM, da se pridružijo pri sodelovanju, spremljanju in predvsem razvoju indeksa. Preko indeksa želi EFQM doseči globalno prepoznavnost organizacij, ki so bile prepoznane kot odlične. Več o samem indeksu pa je dostopno na uradno spletni strani EFQM Global Excellence Index ali s klikom na spodnjo ikono.

http://www.efqm.org/

 

Za še več informacij glede predstavljenega modela Vam je na voljo uradna spletna stran EFQM ali pa nas kontaktirajte na prspo.mirs@gov.si ali tel. št. 01/2442 – 715 ali 03/4280 - 763 in z veseljem se bomo povezali z Vami, na Vaši poti odličnosti.