Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SISTEM NOSILCEV NACIONALNIH ETALONOV

1. Kako je zagotovljena sledljivost merilnih rezultatov v Sloveniji?

Merilno sledljivost merilnih rezultatov v Sloveniji zagotavlja Urad RS za meroslovje ter za izbrana področja z njegove strani priznani nosilci nacionalnih etalonov.
Merilna sledljivost je zagotovljena preko sledljivih kalibracij nacionalnih etalonov v tujini ter v nekaterih primerih s primarno realizacijo etalonov, skladno z definicijo veličine po mednarodnem sistemu merskih enot SI. Na področjih množine snovi je sledljivost meritev zagotovljena z uporabo mednarodno priznanih certificiranih referenčnih materialov (CRM) ter v nekaterih primerih prav tako z ustrezno primarno realizacijo.

Najboljše merilne zmogljivosti v Sloveniji se redno preverjajo z udeležbo Urada RS za meroslovje in priznanih nosilcev nacionalnih etalonov v mednarodnih primerjavah. Rezultati mednarodnih primerjav na najvišjem nivoju so dostopni preko KCDB podatkovne baze.

 

2. Kje najdem podatke o najboljših kalibracijskih in merilnih zmogljivostih v Sloveniji?

Najboljše kalibracijske in merilne zmogljivosti v Sloveniji zagotavlja Urad RS za meroslovje in z njegove strani priznani nosilci nacionalnih etalonov. Praktično vse zmogljivosti so akreditirane in so navedene v ustreznih prilogah k akreditacijski listini, do katerih najdete povezavo na podstraneh http://www.mirs.gov.si/si/delovna_podrocja/nacionalni_meroslovni_sistem/sistem_nacionalnih_etalonov/
pod naslovom Akreditacija za vsako področje posebej.

Najboljše kalibracijske in merilne zmogljivosti nacionalnega meroslovnega sistema pa so objavljene tudi v mednarodni podatkovni bazi KCDB, ki jo vzdržuje Mednarodni urad za uteži in mere (BIPM). Povezave na posamezne zmogljivosti po področjih najdete na podstraneh http://www.mirs.gov.si/si/delovna_podrocja/nacionalni_meroslovni_sistem/sistem_nacionalnih_etalonov/
pod naslovom Kalibracijske in merilne zmogljivosti (CMC) v podatkovni bazi BIPM za vsako področje posebej.

Poleg Urada RS za meroslovje in priznanih nosilcev nacionalnih etalonov pa je v Sloveniji že veliko kalibracijskih laboratorijev, ki so akreditirani pri domačem akreditacijskem organu Slovenski akreditaciji (SA) in v nekaterih primerih tudi pri tujih akreditacijskih organih.
To omogoča uporabnikom kalibracij, da si zagotovijo sledljivost svojih meritev preko akreditiranih laboratorijev na mednarodno raven. Njihove zmogljivosti najdete preko povezave http://www.mirs.gov.si/si/delovna_podrocja/nacionalni_meroslovni_sistem/akreditirane_kalibracijske_zmogljivosti_v_rs/