Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KRATKA NAVODILA

Dostava uteži na kalibracijo:

Zaradi ustrezne temperaturne prilagoditve je potrebno uteži dostaviti v laboratoriji vsaj dan pred predvidenim dnevom kalibracije.

Uteži morajo biti čiste.

Garniture morajo biti nedvoumno označene. Uteži iz garniture, ki imajo enako nazivno maso, se morajo razlikovati (različno število pik ali podobno).

 

Navodila za ravnanje z utežmi točnostnih razredov E2 in F1:

Uteži naj bodo stalno zaščitene pred kondenzacijo, neposrednim sončnim obsevanjem, prahom, umazanijo, mehanskimi poškodbami. Hrani naj se jih v originalnih zabojih ali na podstavkih pod (steklenimi) zvonovi/pokrovi.

Rokovanje z manjšimi uteži se izvaja samo s pincetami s plastificiranimi konicami, večje uteži pa se lahko prijema s čistimi bombažnimi ali usnjenimi rokavicami.

Čiščenje uteži z vodo in alkoholom je problematično, zato je bolje, da se morebitne delce umazanije poskuša odstraniti z mehko krpo ali ščetko.

Pri uporabi naj se uteži ne premika (drsa) po sprejemniku bremena tehtnice.

Med transportom naj bodo uteži v originalnih zabojih, zaščitene pred kondenzacijo. Pri tem je predvsem potrebno preprečiti mehanske poškodbe, ki bi poškodovale zaboj.